N-acetil-cisteina – eficientă în endometrioză

Endometrioza este o boală cronică ce poate afecta femeile de orice vârstă (mai ales pe cele între 18 – 50 de ani) și are un impact major asupra vieții sociale și personale și poate duce la infertilitate.

Afecțiunea se caracterizează prin prezența țesutului endometrial (care căptușește uterul pe interior și sângerează la fiecare menstruație) în afara cavității uterine, însoțită de inflamație cronică.

Este o afecțiune dureroasă ce implică ovarele, trompele uterine, vaginul și membrana care acoperăpelvisul.

Atunci când implică ovarele, se pot forma chisturi endometrice (endometrioame), țesutul din apropiere se irită și dezvoltă țesut cicatrizat și aderent (benzi anormale de țesut fibros, ce duc la probleme pelvine și la lipirea organelor, acestea din urmă nemaiputând funcționa normal). Ovulațiile sunt mai rare și calitatea ovocitelor este mai slabă (pentru că există un ambient inflamator în pelvis, care are un efect citotoxic (distruge ovocitele).

SIMPTOMELE ENDOMETRIOZEI

  • menstre dureroase (dismenoree) și însoțite de crampe – pot debuta înainte de menstruație și pot persista și câteva zile în timpul menstruației;
  • dureri lombare și abdominale în timpul menstruației;
  • durere la contact sexual;
  • durere intermenstruală;
  • durere la defecație sau la urinare;
  • menstruație abundentă sau sângerari între menstre;
  • oboseală, diaree, constipație, flatulență, greață, sângerare rectală;
  • Endometrioza poate fi confundată, uneori, cu alte afecțiuni care se manifestă tot prin durere pelvină: boala inflamatorie pelvină (BIP), chisturile ovariene, sindromul de intestin iritabil (SII), care provoacă episoade diareice, constipație și crampe abdominale.

FACTORII DE RISC ÎN APARIȚIA ENDOMETRIOZEI

  • Prima menstruație înainte de vârsta de 11 ani.
  • Defecte genitale, inclusiv creșterea excesivă a himenului sau îngustarea canalului cervical.
  • Riscul de endometrioză este crescut la femeile cu cicluri scurte, adică care durează mai puțin de 27 de zile, dar nu are legătură cu numărul de zile de sângerare și volumul menstruației.
  • Număr mic de nașteri.
  • Vârsta 25-29.
  • Consumul zilnic de alcool în cantitate de cel puțin 10 g pe zi.
  • Endometrioza este mai des diagnosticată la femeile infertile care sunt fumătoare active și al căror indice de masă corporală (IMC) este normal sau scăzut.

Deși cauza apariției endometriozei nu este complet elucidată, în ultimii 15 ani s-au efectuat o mulțime de studii în acest sens. în urma acestor studii, cercetătorii au descoperit substanța eficientă, care reduce inflamația și durerea, specifice endometriozei.: N-acetil-cisteina!

 

Endometrioza afectează 10-15% dintre femeile de vârstă reproductivă și 35-50% dintre femeile cu dureri pelvine. Fiind atât de des întâlnită, numărul studiilor ce analizează această afecțiune este în creștere.

În urma unui studiu observațional, efectuat în Italia, pe un număr de 92 de paciente cu endometrioză ovariană s-a dovedit că N-acetil-cisteina este sigură și eficientă în managementul acestei afecțiuni.

Din 47 de paciente care au primit 600 mg de N-acetil-cisteină de trei ori pe zi, trei zile consecutive pe săptămână, 24 au anulat laparoscopia programată inițial datorită micșorării sau dispariției chisturilor și/ sau reducerii durerii sau chiar datorită apariției sarcinii.

Dacă și tu suferi de endometrioză, discută cu medicul tău despre administrarea N-acetil-cisteinei. O variantă bine tolerată de supliment alimentar destinat managamentului endometriozei este Inogest. Un pliculeț de Inogest conține cantitatea optimă de N-acetil-cisteină – 600 mg.

O altă serie de observații rezultate tot în urma studiilor pe paciente care suferă de enometrioză ovariană concluzionează că până la 50% dintre femeile care suferă de această afecțiune pot prezenta și infertilitate. Inogest ajută și în acest sens deoarece conține, pe lângă N-acetil-cisteină, Mio-inositol și Nutriose fibră și Acid folic – ale cărui beneficii și recomandări în fertilitate sunt deja cunoscute.

Așadar, medicii ginecologi recomandă Inogest datorită beneficiilor multiple demonstrate în managementul endometriozei:

-Reduce inflamația și durerea

-Reduce stresul oxidativ și îmbunătățește calitatea ovocitelor

-Împiedică proliferarea țesutului endometrial ectopic (împiedică țesutul care căptușește uterul pe interior să crească  sau să migreze în afara uterului)

Deși produsul nu necesită prescripție medicală, recomandarea noastră rămâne să vă consultați cu ginecologul dumneavoastră înainte de a administra orice tratament.

Inogest este disponibil în toate farmaciile din țară!