Recomandări pentru împiedicarea apariției candidozei vaginale sau a recidivelor acesteia

Publicat în data de: 02.11.2020

ARTICOLE

Folosirea antibioticelor este percepută a fi un factor de risc pentru candidoza vaginală, prin modificarea microflorei vaginale, astfel încât, pe durata oricărui tratament antibiotic este bine să previi apariția acestei afecțiuni prin menținerea echilibrului microflorei vaginale, și respectiv, administrarea unui probiotic vaginal.

Purtând haine strânse și lenjerie de corp sintetică ești predispusă la apariția candidozei vaginale. De aceea, în special pe durata verii evită utilizarea acestora, băile fierbinți, precum și orice situație în care zona exterioară vaginală este expusă la umiditate prelungită, cum ar fi purtarea unui costum de baie ud pe parcursul unei zile de vară, la o piscină sau parc acvatic.

Dacă ești predispusă la candidoze vaginale repetate este nevoie să ai grijă la diverse componente ale dietei (de exemplu, consumul ridicat de carbohidrați), utilizarea excesivă a prezervativului, a spălăturilor vaginale cu produse ce modifică pH-ul vaginal. Cum însă, factorii ce stau la baza apariției infecțiilor vaginale și urinare sunt multipli și sunt greu de evitat, încearcă să menții constant o microfloră vaginală normală, printr-o concentrație optimă de lactobacilli la nivelul celulelor epiteliului vaginal.

În cazul în care apar simptome supărătoare adresează-te medicului ginecolog. Acesta este cel mai în masură să îți recomande tratamentul eficient pentru tipul de infecție vaginală sau urinară prezentată. Este important să respecți tratamentul recomandat. Studiile au arătat că vaginitele determinate de alte ciuperci decât Candida Albicans, sunt mai dificile de tratat cu antifungice clasice. Astfel, asocierea unui probiotic vaginal la tratamentul recomandat de medic, poate scădea rapid simptomele supărătoare și poate îndeparta cât mai multe tulpini bacteriene sau fungice prezente excesiv la nivelul microflorei vaginale.