Adolescentele
Sunt predispuse la infecții vaginale datorită modificărilor hormonale, dar și modificărilor ce au loc la nivelul microflorei vaginale.
Femeile în perioada fertilă
Majoritatea femeilor se confruntă din când în când cu probleme vaginale, asociate de regulă cu tulburări ale ciclului menstrual, disconfort sexual, infecții, metode de contracepție nepotrivite. Cele mai frecvente infecții vaginale sunt candidozele care se manifestă în urma tratamentului antibiotic prin: scurgeri vaginale anormale, disconfort, durere, usturime, mâncărime sau durere la actul sexual. Netratate, aceste infecții conduc la complicații locale (sterilitate) și cresc riscul de infecții urinare la femeile active sexual.
Femeia însărcinată
În sarcină, din cauza creșterii nivelului de estrogeni, dar și a creșterii fluxului de sânge din zona vaginului, apare o accentuare a scurgerilor vaginale (prin creșterea numărului de agenți patogeni din vagin). Riscul de infecții vaginale sau infecții urinare sunt asociate în sarcină cu riscul de naștere prematură și ruptură a membranelor fetale.
Femeia în perioada de menopauză
Atrofia vaginală (uscaciunea vaginului) este un fenomen des întâlnit la femei în perioada de menopauză.
Datorită scăderii concentrației hormonale în perimenopauză, incidența infecțiilor vaginale și urinare este crescută, datorită unui dezechilibru al microflorei vaginale și scăderea numărului de lactobacili de la nivel vaginal.