Ce sunt infecțiile vaginale?

Infecția vaginală,cunoscută și sub denumirea de colpită sau vaginită, este un subiect frecvent invocat de femeile care se prezintă la medicul ginecolog, în special asociat cu simptome de tipul miros neplăcut, usturime, arsura, mâncărime în zona intimă, cu sau fără secreție vaginală anormală.

Infecția vaginală reprezintă o infecție la nivelul celulelor epiteliale vaginale cauzată de diverse bacterii sau fungi (ciuperci) care prin multiplicare excesivă au capacitatea de a modifica microflora vaginală și de a determina anumite simptome specifice.

Cele mai frecvente tipuri de infecții vaginale sunt: candidoza, vaginita bacteriană și tricomoniaza.

  • Candidoza vaginală este o infecție vaginală determinată în peste 90% din cazuri de multiplicarea Candidei Albicans, o tulpină fungică ce se găsește la nivelul microflorei vaginale.
  • Vaginita bacteriană este cel mai frecvent cauzată de multiplicarea excesivă a unei bacterii denumite Garnerella Vaginalis.
  • Tricomoniaza este cauzată exclusiv de infecția cu un protozor – Trichomonas Vaginalis.

Infecțiile vaginale apar frecvent în urma tratamentului cu antibiotice, ca urmare a unei igiene intime necorespunzătoare, parteneri sexuali multipli, precum și datorită dereglărilor hormonale.

Riscul de infecții urinare asociate este crescut la femeile active sexual care prezintă infecții vaginale, deoarece contactul sexual și igiena locală defectuoasă favorizează translocarea germenilor din vagin în uretră. Aceste infecții sunt frecvent recurente.