Afecțiuni

Keratoză actinică

Keratoza actinică sau keratoza senilă este un cancer precoce al pielii (carcinom scuamocelular în situ de tip keratoză actinică) care se dezvoltă ca urmare a expunerii cronice la radiațiile ultraviolete. Este cea mai frecventă afecțiune întâlnită la pacienții cu vârsta de peste 50 de ani, cu o incidență mai mare la bărbați decât la femei.

În stadiul incipient, keratoza actinică se manifestă cu leziuni mai puțin vizibile, dar depistabile la palpare, asociate cu eritem, prurit și inflamație. Evoluția către stadiul 2 și 3 al afecțiunii implică apariția unor leziuni mai vizibile, cu cruste și scuame care sângerează ușor la desprindere. Remisia spontană a afecțiunii este puțin probabilă, pacienții cu keratoză actinică având un risc mai mare de a dezvolta carcinom scuamocelular invaziv, care poate metastaza în aproximativ 20% dintre cazuri.

Acest risc este mai mare la pacienții cu leziuni multiple (peste 5) și cancerizare a câmpului (zona adiacentă leziunilor cu semne vizibile de afectare actinică), de aceea diagnosticarea precoce de către medicul dermatolog și tratamentul acestei afecțiuni încă din stadiile incipiente, (1,2) poate reduce semnificativ incidența carcinomului scuamocelular și crește calitatea vieții pacienților cu keratoză actinică.

Produse recomandate