Acnee

Acneea vulgară este o afecțiune cronică localizată exclusiv la nivelul foliculului sebaceu, caracterizată de apariția leziunilor non-inflamatorii (comedoane) în formele ușoare, și leziuni inflamatorii (papule, pustule, noduli și chisturi) în formele moderate sau severe.

Tratamentul standard al acneei implică utilizarea retinoizilor pe cale topică (Tretinoina) în formele ușoare și pe cale sistemică (Izotretinoina) în formele mai severe. Pentru tratamentul formelor moderate și severe, asociate cu leziuni inflamatorii, se recomandă asocierea la retinoizii topici a unor agenți antibacterieni de tip antibiotic (Clindamicina) sau non-antibiotic (Peroxid de benzoil, Acid azelaic).

Nu există în prezent un tratament care să trateze definitiv acneea, de aceea afecțiunea necesită terapie atât în puseele acute, când sunt prezente leziunile, cât și în faza de remisie a acestora, pentru a preveni noile episoade acute.

Acneea este o afecțiune care poate fi ținută sub control, de aceea diagnosticarea corectă de către medicul dermatolog și tratamentul în stadiile incipiente, pot preveni agravarea și dezvoltarea în timp a petelor și cicatricelor inestetice, dificil de tratat.

PRODUSE RECOMANDATE