In parteneriat cu cea mai mare asociatie europeana de dermatologie, Academia Europeana de Dermatologie si Venerologie (EADV), Societatea Romana de Dermatologie (SRD) organizeaza in aceasta vara campania de informare pentru depistarea cancerului de piele „Primesti o singura piele! Ai grija de ea! Protejeaz-o de soare!”. Astfel, prin aceasta actiune organizata cu prilejul celei de-a XII-a editii a EuroMelanoma Day, SRD si-a propus sa aduca medicii dermatologi tot mai aproape de pacienti in lupta contra cancerului de piele, acestia urmand sa ofere informatii si sa acorde consultatii gratuite populatiei aflate pe Litoralul Marii Negre, in statiunile: Mangalia, Neptun si Jupiter.
Solartium Group este partener al Societatii Romane de Dermatologie in aceasta campanie si sustine informarea pacientilor privind cele mai bune metode de depistare si preventie a cancerului de piele cauzat de expunerea cronica la radiatiile UV.
„Am demarat aceasta actiune cu scopul de a sensibiliza populatia la problema cancerelor de piele. Ne propunem sa convingem opinia publica sa constientizeze pericolul expunerii la radiatiile solare, dar si sa incurajam prezentarea la medicul dermatolog pentru diagnosticul precoce al cancerului de piele”, a declarat Prof. dr. Calin Giurcaneanu, presedinte SRD.
Campania „Primesti o singura piele! Ai grija de ea! Protejeaz-o de soare!” a inceput in weekendul 14-16 iulie si se desfasoara simultan in cele trei statiuni in perioadele 11-13 august si 18-20 august, in intervalele orare 08:00 – 12:00 si 15:00 – 18:30. Astfel, in locurile special amenajate, minimum 12 medici dermatologi din tara, catre patru in fiecare statiune, ofera consultatii si informatii gratuite pacientilor, dar si turistilor interesati de investigatii de preventie. Pe langa informatii legate de depistarea melanomului si prevenirea cancerului cutanat, acestia vor primi si mostre de creme fotoprotectoare.
Cele patru faze ale campaniei sunt:
- Invata! – cancerul de piele poate afecta pe oricine, dar este mai des intalnit la persoanele peste 50 de ani si la persoanele care s-au expus timp indelungat la soare fara protectie solara.
- Verifica nivelul de risc – cancerul de piele poate fi vindecat, practic este cel mai usor de tratat cancer daca este depistat la timp si tratat corespunzator.
- Verifica – in mod normal in cateva minute, o data pe luna, se poate verifica fiecare portiune a pielii.
- Preventie – in functie de caracteristicile fiecarui tip de piele si de gradul de sensibilitate la razele soarelui.
„Din nefericire, prevalenta cancerelor de piele creste, motiv pentru care consideram foarte utila campania de fata. Aceasta isi propune depistarea precoce a leziunilor cu potential malign sau a tumorilor maligne in stadiul incipient. In continuare, sustinem necesitatea educarii populatiei in legatura cu aceasta problema incercand sa subliniem o data in plus importanta masurilor profilactice, posibilitatile de depistare precoce a leziunilor si modalitatilor terapeutice existente in Romania si la nivel mondial”, a declarat dr. Alin Nicolescu, secretarul general al SRD.
Riscul aparitiei cancerului de piele se raporteaza la expunerile cumulate de-a lungul vietii. De aceea, trebuie evitat pe cat posibil expunerea la soare mai ales intre orele 10:30 si 15:00 si folosirea lotiunilor cu protectie SPF ridicata. Oamenii de stiinta cred ca riscul expunerii la soare este foarte mare la copii. Arsurile severe la varste fragede pot duce la aparitia cancerului la varsta adulta.