Noile descoperiri privind patogneza acneei vulgare readuc în prim plan retinoizii, recomandați ca terapie de primă linie în această afecțiune. Aceștia sunt derivați naturali sau de sinteză ai vitaminei A, fiind considerați substanțele cele mai eficiente în acneea vulgară. Din întreaga clasă disponibilă, ghidurile internaționale recomandă tretinoinul și adapalena ca fiind retinoizii farmaceutici cu cele mai importante dovezi de eficiență clinică, ceilalti derivați ai vitaminei A fiind utilizați doar în scop cosmetic. Tretinoinul (acidul retinoic) este primul retinoid farmaceutic autorizat FDA pentru tratamentul acneei, dar și al fotoîmbătrânirii cutanate. În prezent tretinoina este retinoidul cu cele mai multe studii clinice care îi demonstrează eficiența în acnee. Studiile clinice au demonstrat că această substanță are capacitatea de a acționa direct asupra principalilor factori implicați în acnee, având proprietăți sebostatice și de reducere a secreției de sebum, keratolitice, prin normalizarea înmulțirii excesive a celulelor epiteliale, acționând și asupra microcomedoanelor, efect exfoliant și de eliminare a obstrucției foliculare și antiinflamator, prin reglarea răspunsului imun la P. acnes. Din aceste motive, tretinoina este prima recomandare în acneea retențională (asociată doar cu puncte albe și negre), cât și în formele mixte sau inflamatorii, în asociere cu preparate cu efect antibacterian și antiinflamator.
În prezent există 3 clase de substanțe active antiacneice cu efect antibacterian: antibiotice, peroxid de benzoil și acid azelaic.
Antibioticele sunt recomandate doar dacă sunt prezente leziuni inflamatorii: pe cale topică în formele ușoare și moderate (acnee papulo-pustuloasă), sau orală în formele moderat-severe (nodulară), și doar în asociere cu un retinoid local, pentru a crește eficiența tratamentului și a determina un rezultat mai rapid. Antibioticele locale utilizate cu succes în acnee sunt eritromicina sau clindamicina, cu efect de stopare a înmulțirii bacteriilor și proprietăți antiinflamatoare.
Clindamicina, derivat de semisinteză al lincomicinei, este antibioticul local cu cel mai înalt grad de recomandare al ghidurilor, pe fondul creșterii rezistentei bacteriilor la acțiunea eritromicinei. În orice caz, specialiștii internaționali avertizează că administrarea antibioticelor, indiferent de clasă, nu trebuie să depășească 3 luni.
În formele de acnee moderat-severă și nodulochistică, specialiștii internaționali recomandă administrarea antibioticelor sau isotretinoinului pe cale orală, sub stricta supraveghere a medicului specialist.
Sursa: New insights into the management of acne: an update from the Global Alliance to Improve Outcomes in Acne group. J Am Acad Dermatol. 2009 May; 60 (5 Suppl):S1-50