De ce în sarcină esti predispusă la anemie?

Anemia este o afecțiune determinată în principal de alimentația săracă în fier, acid folic și vitamina B12, ce se manifestă prin scăderea numărului și a calității celulelor roșii ce conțin hemoglobină (moleculă ce face posibil transportul oxigenului de la plămâni la țesuturi). Anemia este considerată cea mai frecventă problemă medicală asociată sarcinii, afectând aproximativ 20% dintre gravide în țările dezvoltate și un procent mai mare în țările în curs de dezvoltare. Prezența anemiei la gravidă se asociază cu un risc crescut de naștere prematură și greutate mică la naștere. Aproximativ 90% din anemiile apărute la gravidă sunt cauzate de carența de fier (anemii feriprive), iar în celelalte 10% din cazuri, anemiile sunt provocate de deficitul unor nutrienți ca acidul folic sau vitamina B12, de anomalii genetice – hemoglobinopatiile, enzimatice sau autoimune. Aceste cazuri trebuie luate în considerare în protocolul de diagnostic al anemiei descoperite în sarcină.

În sarcină, fierul este esențial pentru producerea hemoglobinei, proteina din compoziția globulelor rosii care transportă oxigenul către celule. Necesitățile organismului pentru fier cresc semnificativ în sarcină.
Din nefericire, majoritatea femeilor încep sarcina cu rezerve de fier insuficiente pentru a face față cererilor organismului, mai ales în trimestrele 2 și 3. În momentul în care nu există suficient fier pentru a produce hemoglobina, se instalează anemia. Astfel, depozitele de fier create trebuie să asigure necesarul de fier al noului născut în primele 3-6 luni de viață. Până la 50 mg de fier se găsesc în circulația placentară, iar 450 mg sunt folosite pentru procesul de formare a globulelor roșii materne. De-a lungul sarcinii necesarul de fier se ridică la aproximativ 1000 mg, necesarul de fier zilnic ajungând la 6-7 mg/zi la femeia gravidă în ultimul trimestru (de aproape 10 ori mai mare ca la începutul sarcinii). Această cantitate nu poate fi obținută nici macar respectând o dietă echilibrată în ciuda creșterii absorbției fierului din intestin, în ultima parte a sarcinii și nici nu poate fi suplinită din depozitele pre-existente sarcinii.

Studiile recente demonstrează că la aproape 70% dintre femeile însărcinate apariția anemiei este însă cauzată de un blocaj al fierului la nivelul celor mai importante depozite din organism și în acest fel, fierul nu mai poate ajunge în circulația sanguină și transferat mai departe către făt.