Greața și vărsăturile sunt cele mai frecvente simptome care cauzează disconfort în sarcină, afectând în grade diferite, până la 50-80% dintre femeile însărcinate. Aceste simptome se manifestă de obicei în primul trimestru de sarcină și pot apărea în orice moment al zilei, dimineața, după-amiaza, înainte sau după masă.
Grețurile și/ sau vărsăturile, mai ales matinale în formă ușoară sunt semnele unei sarcini în evoluție, însă episoade severe sau repetate de greață și vomă pot determina riscuri asupra dezvoltării armonioase a fătului. Aceste riscuri se referă fie la apariția deshidratării femeii însărcinate, și respectiv hemoconcentrație sau uremie (uree în sange), fie la apariția fenomenului de inaniție ce poate determina stări de oboseală accentuată (fatigabilitate) sau chiar patologii severe precum cetoză, hepatită sau polinevrite.
Printre cele mai frecvente cauze ale apariției grețurilor și vărsăturilor din sarcină se numară:
- modificările hormonale ce apar în această perioadă și determină o creștere a acidității stomacale;
- creșterea în dimensiune a uterului;
- scăderea glicemiei;
- emoțiile puternice;
- stresul;
- sensibilitatea la mirosuri.
Greața și vărsăturile severe, cunoscute sub numele de hiperemesis gravidarum afectează aproximativ 1% dintre femeile însărcinate.
Femeile tinere, la prima sarcină prezintă mai des fenomene de greață și vomă decât femeile cu o vârstă mai înaintată și mai multe sarcini.
Dacă stările matinale de greață devin severe și se asociază cu vomă, poate este cazul să fie contactat medicul. Însă, dacă această greață matinală este în limita suportabilității se poate apela la câteva metode naturiste simple pentru a o diminua sau alunga definitiv.
Referințe: 1) Yeh C-C, Hyperemesis gravidarum, Journal of the Chinese Medical Association (2017). 2) Lacasse A, Rey E, Ferreira E, et al. Nausea and vomiting of pregnancy: what about quality of life? BJOG 2008; 115:1484. 3) Klebanoff MA, Koslowe PA, Kaslow R, Rhoads GG. Epidemiology of vomiting in early pregnancy. Obstet Gynecol 1985; 66:612