Ce este sindromul de ovare polichistice și care sunt cauzele acestuia?

Sindromul ovarelor polichistice (SOPC) reprezintă o afecțiune caracterizată prin prezența a numeroase chisturi ovariene apărute ca urmare a imposibilității eliberării ovocitelor din foliculii ovarieni.

SOPC afectează ovarele și, în consecință, ovulația. Cele trei mari caracteristici ale acestui sindrom sunt:

  • Chisturile ovariene;
  • Nivelul crescut de hormoni masculini;
  • Menstruație neregulată sau lipsa acesteia.

Printre alte simptome menționate de paciente se numără: dureri de cap, apariția părului în zone neobișnuite (față, piept, abdomen, spate), acnee, îngrășare până la obezitate, apariția unor pete de culoare mai închisă la nivelul pielii.

Cauzele exacte ale SOPC nu sunt cunoscute, însă factorii genetici par să joace un rol major în apariția sindromului. Șansele ca o femeie să sufere de sindromul ovarului polichistic sunt mai mari dacă în familie există și alte femei cu această problemă sau cu diabet.

La baza acestei afecțiuni stă un dezechilibru hormonal cauzat de producerea excesivă de testosteron, un hormon masculin produs și de către femei, însă într-o măsură mult mai mică. Un nivel crescut al acestui hormon afectează procesul ovulației.

Insulina, un hormon care controlează metabolismul glucidelor, poate avea de asemenea legătură cu SOPC. Multe dintre femeile care suferă de acest sindrom au un nivel mult prea crescut de insulină în organismul lor, ceea ce se pare că sporește producerea de hormoni androgeni.

Strâns legată de producția de insulină, este greutatea, femeile supraponderale fiind mai predispuse acestui sindrom. În aceste cazuri se produce un cerc vicios: nivelurile mari de insulină pot contribui la creșterea în greutate, iar grăsimea în exces poate spori rezistența la insulină (celulele din organism nu mai răspund la nivelul obișnuit de insulină, iar pancreasul trebuie să producă o cantitate din ce in ce mai mare).